Класика в жанра – малката ми черна рокля. Мъката на Шанел.

Класика в жанра – малката ми черна рокля. Мъката на Шанел.

Изобщо няма да подлагаме на съмнение притегателното действие на вечната класика – черния цвят. Той има способността да внесе във визията нотка уверено

Ли(ри)чни отколонения: Не си чак толкова готин, скъпи.
Даденост! Колко скучно, нали…?
В жена и в църква се влиза само с чисто сърце…

Изобщо няма да подлагаме на съмнение притегателното действие на вечната класика – черния цвят. Той има способността да внесе във визията нотка увереност и обаятелност… Малката черна рокля – една друга легенда, която винаги блести на модната сцена.

Мога да се обзаложа, че няма жена, която да не съхранява в гардероба си поне една тъмна представителка на късите рокли. Тя е най-доброто спасението за всеки повод, а и дори без повод. Още от времето на „раждането“ на емблематичната тенденция, когато Vogue за първи път публикуват снимка с нея, е определена като „нещо като униформа за всички жени с вкус“.

Историята на стилната дреха тръгва от модната икона Коко Шанел. Тенденция, останала все така актуална и атрактивна и до днес. Нито една модна иновация не е достатъчно силна да извади от гардероба вечната малка черна рокля. Шанел е уцелила най-правилния  момент за създаването ѝ. Точно в периода между двете световни войни, когато наситените цветове и масивни кройки са се смятали са нещо изключително модно. Идеята за малката черна рокля, уви не е с цел бунтарски демонстрации.

Често пъти сме чували как в най-голямата си мъка, човек може да създаде шедьовър. Младата по онова време дизайнерка е типичното доказателство за това. В мъката си по голямата любов – Артър „Бой“ Капел, Коко Шанел създава малката черна рокля. Легендата гласи, че след злополучната катастрофа, в която Коко губи своя любим, траурът станал част от живота ѝ. Знаменитата дизайнерка искала черният цвят да е навсякъде и да напомня за мъката в сърцето си. В неистовата си скръб и тъга, модният корифей Шанел създава малката черна рокля.

Откакто Vogue за първи път публикуват творението на Коко Шанел до наши дни, тя си остава емблематична част от гардероба на всяка дама. Роклята е податлива на безброй изменения на времето, модата и разбиранията на околния свят. Дрехата успява да пребъде през Голямата депресия, световни войни, следвоенна консервативна ера, сексуална революция и маса други важни кризи в света. Достатъчно атрактивна и подходяща е в ежедневния аутфит, но и при изискани събития, а също и на червения килим на Холивуд. Често променя дължина си, кройката, със или без ръкав, но винаги си остава малката черна рокля, която всяка самоуважаваща се и стилна дама трябва да държи на видно място в гардероба си.

Източник: Glam Girls

    COMMENTS