Личен коментар: Културата VS. Вървежният българин

Личен коментар: Културата VS. Вървежният българин

Личен коментар: Културата VS. Вървежният българин Аз, като един загрижен българин, почти всяка вечер гледам новини. Понякога от любопитство, понякога

Калина Паскалева: Корекции човек си прави, когато е най-нещастен
Не всеки двама в купом са едно – Николай Владимиров
(С)татуси с благотворителна цел. Новата книга на Николай Владимиров

Личен коментар: Културата VS. Вървежният българин

Аз, като един загрижен българин, почти всяка вечер гледам новини. Понякога от любопитство, понякога не знам защо… И хем гледам, хем не виждам, или не ми се гледа. Изкривена представа или тежка реалност. Преди си мислех, че все още се отърсваме от преходи и кризи и нещата все някога ще се оправят, но сега виждам как ситуацията всъщност е прехвърлила смело всички възможни бариери и лека-полека се трансформира в пост-ядрен Чернобил.

Насилили сме се, пребили сме се, убили сме се, утре очаквам да сме се изяли. Грозно е! Напоследък забелязвам как тази криворазбрана цивилизация слага ръка на всичко, което наричаме морал и възпитание. Дефицит на култура има в това общество, а ония по телевизията питат какъв му е проблема на модерния българин. Той целия е един голям проблем и няма нужда от класификации.

Хванали сме по един плакат в ръка и скандираме за либерални норми и права без дори да знаем какво означават тези думи. Чули сме ги, така е било модерно. Та точно това объркване се е изкривило и се е превърнало в сбъркване и дори побъркване на едно цяло поколение. Дали родителите ни грешно разбраха оня преход и ни дадоха различни първи седем години? Дали от безработицата, за която така се тръби, се научихме да консумираме само материалното, а може би адаптацията ни към социалните мрежи даде надмощие на комплексите над разума?

Винаги съм изпитвала голямо затруднение в опитите си да изследвам тази фина и оплетена българска душевност, или с по-прости думи – баш българския манталитет. Кое точно нахрани мизерията в нас и позволи на еволюцията да се върне милиони години назад до епохата на Хомо хабилиса, да не кажа и Австралопитека? Заживяхме в свят на (без да се извинявам) фенси принцеси, яки батки, босове, шефове, най-големите и много други подобни епитети означаващи величие и надмощие. Законите на джунглата лека-полека се настаниха в нашето ежедневие и вместо „Здравей” се замерваме с камъни.

Объркахме си приказката май?

Скандирахме за свобода, а извоювахме свободия и се заблудихме някъде между двете. А нещата далеч не стоят така. Свободният човек не е онзи, който прави каквото си искa. Не е онзи, който раздава юмруци или драска колата на съседа. Свободният човек е интелигентният човек.

Когато младеж стане насилник, причината обикновено се търси в заобикалящото го общество или в правосъдието. Всъщност обаче корените са много по-дълбоки. Семейството и културата – оттам се подават ценностите, от които берем плодове. И докато родителите по цял ден работят, а когато се приберат единственото, което ги интересува е дали детето е нахранено и задоволено, то ще вярва, че най-важните блага са материалните. Порасне ли, ще се превърне в един материален консуматор, който ще избива душевните си комплекси над онези, които смята за по-ниши от неговия първообраз. Други предпоставки се наблюдават и в това, че цялата родителска власт се даде в ръцете на децата. Те започнаха да манипулират и да отстояват не права, а капризи. А парите станаха мерна единица за власт.

Често наблюдавам тези нотки на дребна тарикатщина в изрази като „Знаеш ли кой съм аз?” и „Знаеш ли, че мога да те купя?”. Моля ви, не ограбвайте интелектуалната ми душевност и извинете моето невежество, но ми е трудно – тук всеки е „някой”. Слагаш си сам корона на главата, величаеш се, а после заставаш пред огледалото и ръкопляскаш на собствения си образ. И докато вярваме в тази патологична власт, ще продължаваме да бъдем същите социопати, нещата ще са си все по старому.

Манталитетът му е крив на българина, за това че в днешно време стана срамно да си нормален, средностатистически субект. И преди да протестираме пред институциите, трябва първо да застанем срещу себе си, защото този свят не ни е подарен, ние сме го взели назаем от децата си…

Автор: Евелина Митрева 

Алиса: Първо губиш всякаква надежда, а после всичко се нарежда…

    COMMENTS