Как да не те излъжа, щом с истината ще те нараня?

Как да не те излъжа, щом с истината ще те нараня?

От всичко на света, най-много мразя, когато дойде момент да кажа на някого истината. Как точно да му я съобщя, без да го нараня? На такива моменти им

Ли(ри)чни отколонения: Не си чак толкова готин, скъпи.
Оставял си следи… Пипал си с мръсни ръце по душата ми…
Няма грозни жени! Има бедни жени (Красотата е скъпа)

От всичко на света, най-много мразя, когато дойде момент да кажа на някого истината. Как точно да му я съобщя, без да го нараня? На такива моменти им отделям специално време. Като да седна, да си поема дъх, да си сипя нещо за пиене. После паля цигара и подбирам правилно думи, с които ще му съобщя голямата вест.

Но кои за Бога са правилните думи? Как да нараниш някого, без да го нараняваш? Кой е най-точния такт и подход? Все едно… Знам, че със сигурност ще трябва на края да му кажа „Съжалявам!“. За кое? Аз не съжалявам наистина. Щом съм предприела тази крачка, щом съм направила този избор, няма как да съжалявам.

Как да изпратя съобщението си в телефонната слушалка, без да му придам това безгранично лицемерие и същевременно без да бъде напоено с егоизъм? Да бъда любезна или състрадателна? Или просто да изстрелям думите една след друга, съвсем заучено? Няма как! Трябва да ги кажа ясно и отчетлива, така че да не се налага да се повтарям. Не искам да се получи конфузната ситуация, в която се обяснявам.

На човекът отсреща ще му стане неприятно, ще се обиди,  Знам! Той няма да има ни най-малка представа как съм се разкъсвала и колко много съм мислила за него, преди да направя своя избор. Няма да знае в колко безсънни нощи съм премятала изборите пред себе си, чудейки се кой ще ме направи най-щастлива.Така, няма какво да се лъжем. И аз и той знам, че накрая всичко се свежда до личното щастие.

Няма да ме разбере. Просто ще затвори телефона и студа ще се разнесе навсякъде. Ще усетя, как една врата се е затворила завинаги по звуците, които бият на заето. Нищо няма да разбере, но аз го разбирам до болка.

Знам, че истината се преглъща много трудно, за това не искам и да му говоря лъжи. Не желая да го лъжа. За това седя и търся думите, правилните думи… А истината няма правилни такива. Те са просто реални и истински.
Надявам се някога да ме разбере!

    COMMENTS